Efterseminarium med fokus på främlingsfientlighet!

FÖRDOMAR RASISM FRÄMLINGSFIENTLIGHET

Framför mig sitter 35 ungdomar, elever i årskurs 9, som just nu säger så kloka saker att hela världen borde få höra dem. Under höstterminen har de deltagit i SKMAs utbildning om Förintelsen men det är nu som de får chansen att bearbeta sina upplevelser, tankar och funderingar. Och framför allt, det är nu deras kunskaper får appliceras på dagens debatt om främlingsfientlighet.

Mathan från SKMA leder seminariet med bra övningar som jag som pedagog direkt kan lyfta med mig till klassrummet. Det handlar om fördomar, rasism och främlingsfientlighet. Hur kommer det sig till exempel att våra fördomar om invandrare både riktar in sig på att ”de lever på bidrag och inte vill jobba” samtidigt som ”de tar våra jobb”?

De grupper som lyfts är invandrare, muslimer, homosexuella, romer och judar. Det finns en tydlig tanke med varför just dessa grupper lyfts fram även om fler naturligtvis skulle kunna nämnas och bearbetas.


Eleverna fick ett papper med en massa olika påståenden, uppgiften var att sortera dessa utifrån de olika kategorierna enligt ovan. De flesta kunde snabbt placera de olika påståendena trots att jag betraktar dessa ungdomar som relativt fördomsfria. Men fördomarna i vårt samhälle sitter djupt rotade. Många tyckte det var jobbigt att känna till fördomarna trots att det inte var något som de stod för. Men som många också lyfte fram, dessa fördomar reproduceras hela tiden genom media, omgivningen och inte minst, Disneys filmer. När det handlar om romer är t ex Ringaren i Notre dam en på många sätt fördomsfull film som hela tiden fortsätter ge barn en bild av romer som tjuvar, smutsiga, ”resande” och ovilliga att bidra till samhället. Vi kan också reflektera kring vilket budskap en film som Alladin förmedlar till både barn,, ungdomar och vuxna.

Dagen är och har varit givande och återigen tror jag att dessa ungdomar har en mycket viktig uppgift på sina skolor. Våga ta debatten och våga argumentera. Och apropå konspirationsteorier, spana in det här youtubeklippet!

Annonser
Det här inlägget postades i Elevutbildning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s