Kom ut och lär dig!

”Att lära in ute”. Jag gillar konceptet! Eleverna gillar det, det handlar bara om att sälja in det hela vägen. Med en tydlig koppling till LGR11 blir det en dag med både skratt, kunskap, utbildning och gruppdynamik. Något varje klass behöver.

imageMina åttor fick en solig dag på Sidsjön med följande delar ur syftestexten för Idrott och hälsa och geografi: Förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten. (IDH) Undervisningen ska ge eleverna kunskap om kartan och kännedom om viktiga namn, läges- och storleksrelationer så att de kan orientera sig och dra slutsatser om natur- och kulturlandskap och om människors levnadsvillkor (GE)

imageOm vi istället tittar på  det centrala innehållet hittar vi följande delar: Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering (IDH år 7-9) Kartan och dess uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och olika skalor. Topografiska och olika tematiskt kartor (GE 7-9). Hantering av nödsituationer i och vid vatten (IDH år 7-9)

Eleverna började dagen med ”kanotorientering”, varje kontroll gav en pusselbit till en ny karta. När alla bitar var på plats fanns en ny karta som gav vägen till det gömda stormköket. Samarbete var ledordet!

Jag tror att detta är en naturlig del av LGR11, vi måste bli bättre på att se hur vi kan integrera olika ämnen mer. Egentligen skulle vi kunna beta av fler delar men just denna gång var fokus på IDH och GE. Många pedagoger upplever en stress kring det mastiga innehåll som de olika ämnena bjuder på men med samarbete tror jag att det kommer att kännas mycket enklare. Tänk ”The big 5” och låt förmågorna få hamna i fokus!

Annonser
Det här inlägget postades i Från läraren, LGR11 och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kom ut och lär dig!

  1. Katrinne skriver:

    Så härligt att ha hittat till din blogg! Och ännu bättre – läsa allt spännande och bra! SÅ ÄR DET! Mycket bra inlägg och tänk! Lycka till framöver – DUKTIGA DU!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s