Plickers i klassrummet!

I Sundsvalls kommun arbetar man nIMG_0129u aktivt för att skapa en plattform  där pedagoger kan hämta inspiration och idéer kring hur man kan använda IT som pedagogiskt verktyg. De pedagoger som är kopplade till satsningen Net21 kommer ut till olika skolor för att bjuda på inspirerande kurser och information.

För några veckor sedan fick jag möjligheten att delta på just en sådan fortbildning och där fick jag för första gången höra talas om ”plickers”. Efter lite klipp och klistra och en timme med laminatmaskinen var jag redo att testa!

IMG_0130-0Det är relativt enkelt att skapa en inloggning och att registrera sina klasser. Det som däremot är tidskrävande är att skapa frågor. Man kan välja på fyra svarsalternativ eller två, i båda fallen ska ett alternativ vara korrekt.

IMG_0132Jag testade ”plickers” när årskurs 6 skulle avsluta historiekursen. Jag skapade några enkla frågor/påståenden liknande de i nationella proven för att testa begreppsförståelse och kunskap kring historiska epoker. Eleverna väljer sedan ett alternativ genom att hålla upp en QR-kod. Alternativen beror på vilken sida man väljer att visa. Jag som lärare använder en iPad, iPhone eller Android för att ”skanna” av klassens svar. Eftersom jag lagt in namn får jag direkt respons på vem som svarat rätt respektive fel med hjälp av färgerna grönt respektive rött. Detta är dock inget som eleverna ser om man inte väljer att visa det.

Eleverna uppskattade momentet och jag ser det som ett roligt sätt att testa av vissa baskunskaper. Ämnet historia kanske inte var det enklaste, jag tror att t ex matte har fler möjligheter, men det kan definitivt fungera som underlag för vidare diskussion!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Från läraren, IT som pedagogiskt verktyg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s